Weer:

 

 

 

 

Goethe Barometer

 

Weerenverkeer.org

 

 

 

 

Actuele luchtdrukmeting

(Let op de verandering het afgelopen uur.)

 

 

 

 

Barometer

 
 

 

 

 

De luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een oppervlak uitoefent. In weerberichten wordt de luchtdruk opgegeven in hectopascal (hPa}. Het verband tussen de barometerstand en het weer is dat bij een stijgende luchtdruk vaak een weersverbetering optreed en bij een dalende luchtdruk slechter weer komt.

De kans op neerslag bij een lage luchtdruk in het algemeen groter is dan bij hoge druk. Uit vergelijkingen van dagelijkse aflezingen van de barometer en het weer blijkt de kans op neerslag bij een lage luchtdruk van 990 hPa 80% te zijn. Dat betekent dat er in acht van de tien gevallen regen of sneeuw valt. Bij een stand van 1000 hPa is de neerslagkans 70%, bij 1010 hPa 40%, bij 1020 hPa 20% en bij een hoge druk van 1030 hPa slechts 10%.

De hoogste luchtdrukwaarden worden gewoonlijk in de wintermaanden gemeten. In de zomerperiode wijzen de barometers zelden boven 1035 hPa en zijn ook de dagelijkse luchtdrukvariaties veel kleiner dan in andere jaargetijden. In het najaar, vooral vanaf half oktober, kan de luchtdruk van dag tot dag snel veranderen en worden in de regel de laagste waarden gemeten. Zo is de luchtdruk in juli in De Bilt nooit hoger gekomen dan 1033 hPa en voor augustus ligt het eeuwrecord bij 1034 hPa.

De laagste luchtdruk die ooit in De Bilt is gemeten bedraagt 956,4 hPa .

Snelle barometerveranderingen brengen vaak wind of zelfs storm.

 

 

weersverwachting